Biopsie bij borstkanker
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonBij een biopsie haalt de arts wat weefsel weg uit de afwijking in je borst. Het weefsel gaat voor onderzoek naar het laboratorium. Daarna weet de arts of het borstkanker is of een goedaardige afwijking.
Lees op deze pagina over:
Wat is een biopsie?
Bij een biopsie haalt de arts weefsel weg om te onderzoeken. Dit kunnen 1 of meer stukjes zijn. Zo’n stukje heet een biopt.
De biopten gaan naar het lab voor onderzoek. Een patholoog onderzoekt de biopten onder de microscoop. Een patholoog is een arts met veel verstand van cellen en weefsels.
Hoe gaat een biopsie?
De arts haalt het weefsel weg met een dikke naald. Via een klein sneetje in de huid gaat de naald je borst in.
Om de plek van de naald precies te bepalen, gebruikt de arts vaak een echografie. Zo ziet de arts op een beeldscherm precies wat hij of zij doet.
Verdoving bij de biopsie
Een biopsie kan pijn doen. Daarom krijg je meestal een verdoving.
Uitslag van de biopsie
Na onderzoek van het weefsel in het lab is duidelijk of het weefsel goedaardig of kwaadaardig is. Kwaadaardig betekent dat je kanker hebt.
Heb je borstkanker, dan is ook duidelijk welke soort borstkanker je hebt. En wat de kenmerken van de tumor zijn.
Je arts bespreekt de uitslag met je.
Vacuümbiopsie bij borstkanker
Soms is de afwijking in je borst niet goed te zien op een echografie, bijvoorbeeld kalkspatjes. Dan is een vacuümbiopsie nodig.
Je ligt of zit dan met je borst tussen 2 platen. Deze 2 platen drukken je borst vast en plat, maar minder stevig dan bij een mammografie.
Een computer berekent hoe en waar de naald je borst in moet. Voordat de arts de biopsie doet, krijg je een verdovingsprikje op de plek waar de naald naar binnen gaat.
Na de biopsie plaatst de arts of laborant een kleine marker in je borst. Dit is om de plaats van de afwijking te markeren. Zo is de plek altijd weer terug te vinden.
Klachten na een biopsie
Na de biopsie kan je borst een paar dagen wat beurs en pijnlijk aanvoelen. Ook kun je een blauwe plek krijgen waar de naald je borst in is gegaan. Of je borst wordt daar wat dikker (zwelling). Het kan ook zijn dat je een harde plek of een kleine knobbel voelt op de plek van de biopsie. Meestal gaan dit soort klachten vanzelf weer over.
Goed om te weten: de biopsie beschadigt je borstweefsel niet. En: de kankercellen verspreiden zich niet door je lichaam door dit onderzoek.