Inflammatoire borstkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Inflammatoire borstkanker is een agressieve vorm van borstkanker. Inflammatoir betekent ontstoken. Deze vorm van kanker is zeldzaam. Maar 1 op de 100 vrouwen met borstkanker heeft het. 

Lees op deze pagina over:

Wat is inflammatoire borstkanker?

Overal in je lichaam zitten lymfevaten. Door de lymfevaten stroomt vocht (lymfe). De lymfevaten zorgen ervoor dat de lymfe naar de lymfeklieren gaat en vandaar uiteindelijk weer in de bloedvaten terechtkomt. 

Bij inflammatoire borstkanker zitten er kankercellen in de lymfevaten in de huid van de borst. Ze blokkeren de doorstroming van lymfe. Hierdoor ontsteken de lymfevaten en wordt het borstweefsel hard. De borst wordt rood, roze of paars en gaat er ontstoken uitzien. 

Andere namen voor inflammatoire borstkanker zijn ontstekingsborstkanker en mastitis carcinomatosa.

Vooruitzichten van inflammatoire borstkanker

Met je arts kun je bespreken wat in jouw situatie de vooruitzichten zijn. 

De vooruitzichten van inflammatoire borstkanker hangen af van: 

  • het stadium van de ziekte als je de diagnose krijgt
  • de kenmerken van de tumor
  • je leeftijd en hoe fit je bent

Een inflammatoire tumor groeit meestal snel. En zaait snel uit. Vaak zijn er al uitzaaiingen als de kanker ontdekt wordt. 

Symptomen van inflammatoire borstkanker

Bij inflammatoire borstkanker kun je last hebben van deze klachten:

  • Je borst kleurt rood, roze of paars. Of een deel van je borst doet dat.
  • Er zitten kleine putjes in de huid van je borst (‘sinaasappelhuid’).
  • Je borst voelt zwaar aan, is groter geworden of doet pijn.
  • Je borst jeukt.
  • Je hebt een warm of branderig gevoel in de borst.
  • Je tepel is ingetrokken.

Deze klachten ontstaan vaak snel: in een paar weken of maanden. Heb je deze klachten, dan hoeft dat niet te betekenen dat je borstkanker hebt. Ze kunnen ook andere oorzaken hebben, zoals koorts of een borstontsteking door borstvoeding. Ook als je zwanger bent, of net zwanger bent geweest, kun je dit soort klachten hebben.

Heb je last van 1 of meer van deze klachten? Ga dan naar je huisarts. De huisarts kan je antibiotica voorschrijven. Als antibiotica niet helpt, dan kan dat een teken van inflammatoire borstkanker zijn. Bespreek dan samen met je huisarts of een verwijzing naar het ziekenhuis nodig is.

Goed om te weten: bij inflammatoire borstkanker voel je meestal geen knobbeltje in je borst.

Uitzaaiingen van inflammatoire borstkanker

Inflammatoire borstkanker kan uitzaaien. Bij uitzaaiingen komen kankercellen ook op andere plekken in het lichaam terecht. Een ander woord voor uitzaaiing is metastase.

Vaak is deze kanker bij de diagnose al uitgezaaid. Naar de lymfeklieren van de oksel, bijvoorbeeld. Of naar andere plekken in je lichaam zoals de longen, de lever, de botten en de hersenen.

Lymfeklieren in het gebied rond de borsten

De uitslag: inflammatoire borstkanker

Bij klachten zoals jeuk, een warm of branderig gevoel aan je borst of een ingetrokken tepel stuurt de huisarts je door naar het ziekenhuis. Daar krijg je onderzoeken. Dat is bijna altijd een mammografie (borstfoto) en een echo.

Meestal krijg je ook een biopsie. Bij een biopsie neemt de arts een beetje weefsel weg uit de borst (biopt). Dat weggenomen weefsel wordt onderzocht. Daarna hoor je de diagnose.

Met de uitslag van de biopsie kan de arts ook zeggen of de tumor gevoelig is voor hormonen en/of HER2-positief is. Dit is belangrijk voor je behandeling en vooruitzichten. HER-2 is een eiwit dat de groei en deling van cellen regelt in de borst.

Na de diagnose inflammatoire borstkanker krijg je vaak meer onderzoeken. Die zijn er om te kijken hoe ver de tumor is doorgegroeid. En of er uitzaaiingen zijn. Meestal krijg je dan een MRI-scan en een PET-CT-scan.

Behandeling van inflammatoire borstkanker

Zitten de kankercellen alleen in je borst en in de lymfeklieren in de buurt van de tumor? Dan kun je een behandeling krijgen waardoor je kunt genezen. Omdat inflammatoire borstkanker een agressieve soort borstkanker is, krijg je een ingrijpende behandeling.

Chemotherapie 

Eerst krijg je chemotherapie. De arts adviseert meestal om snel te starten met de behandeling: binnen 2 weken na de diagnose. Het doel is de tumor kleiner te maken en de groei van eventuele uitzaaiingen af te remmen. Lees meer over chemotherapie bij borstkanker

Doelgerichte therapie

Als de inflammatoire borstkanker HER2-positief is, krijg je de chemotherapie in combinatie met doelgerichte therapie. Je krijgt dan medicijnen die heel gericht werken tegen de kankercellen. Lees meer over doelgerichte therapie bij borstkanker.

Operatie

Daarna krijg je een borstamputatie. Deze operatie biedt de beste kans op genezing, omdat de kankercellen verspreid in de huid van de borst zitten. Lees meer over een borstamputatie.

Bestraling

Na de operatie krijg je nog bestraling. Van de borstwand en van je oksel aan de kant van de borst die weggehaald is. Dit is om kankercellen kapot te maken die misschien zijn achtergebleven. De bestraling verkleint de kans dat de kanker terugkomt. Lees meer over bestraling bij borstkanker.

Anti-hormonale therapie

Soms is inflammatoire borstkanker hormoongevoelig. Dat betekent dat de tumor groeit door hormonen: oestrogeen en/of progesteron. Dan adviseert de arts meestal antihormoontherapie, om de kans kleiner te maken dat de ziekte terugkomt. Je krijgt dan medicijnen waardoor je deze hormonen minder aanmaakt. Of dat hun invloed op de kankercellen minder groot wordt. 

Lees meer over anti-hormonale therapie bij borstkanker.

Behandeling van inflammatoire borstkanker die is uitgezaaid

Heb je inflammatoire borstkanker met uitzaaiingen in andere organen? Dan kun je meestal niet meer genezen. Vaak kun je nog wel behandelingen krijgen. Bijvoorbeeld om je klachten minder erg te maken. Of om ervoor te zorgen dat je langer kunt leven met je ziekte. Dit heet een palliatieve behandeling.

Voorbeelden van palliatieve behandelingen bij inflammatoire borstkanker zijn: 

  • een borstamputatie: dit kan je vooruitzichten verbeteren
  • doelgerichte therapie
  • bestraling
  • antihormoontherapie
  • andere behandelingen tegen je klachten

Je kunt ook hulp en begeleiding krijgen bij:

  • omgaan met klachten: bijvoorbeeld pijn of erg moe zijn
  • omgaan met angst en depressie 
  • levensvragen, bijvoorbeeld: wat is nu nog belangrijk voor mij?

Lees meer over palliatieve zorg bij kanker

Colofon

Met medewerking van:

Logo BVN

Borstkankervereniging Nederland

Patiëntenorganisatie

Website

Foto Aafke Honkoop

Dr. Aafke Honkoop

Internist-oncoloog, Isala

Foto Rhodé Bijlsma

Dr. Rhodé Bijlsma

Internist-oncoloog, UMC Utrecht

LinkedIn

illustratie-ervaringsdeskundigen-vrouwen

Vrouwen die borstkanker hebben (gehad)

Logo NABON

Werkgroep Voorlichting, Nationaal Borstkanker Overleg Nederland (NABON)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: februari 2025