CT-scan bij borstkanker
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonMet een CT-scan kan de arts de binnenkant van je lichaam zien. Zo onderzoekt de arts of je uitzaaiingen hebt van borstkanker. Je kunt ook een CT-scan krijgen als voorbereiding op de bestraling. Of een aparte CT-scan van de borsten wanneer je bijvoorbeeld geen MRI-scan kan krijgen.
Lees op deze pagina over:
- Wat is een CT-scan
- Hoe gaat een CT-scan
- CT-scan met contrastvloeistof
- Overgevoelig voor contrastvloeistof
Wat is een CT-scan?
Op een CT-scan zijn organen en weefsels heel precies te zien. Het apparaat maakt gebruik van röntgenstraling en een computer.
Hoe gaat een CT-scan?
Je ligt op een tafel die heen en weer kan schuiven. Het CT-scanapparaat heeft een ronde opening. Daar schuif je doorheen.
Terwijl de tafel schuift, maakt de CT-scan foto's. Op elke foto is een ander stukje van de binnenkant van je lichaam te zien. Op deze foto’s kan de arts zien of er uitzaaiingen zijn. De arts ziet ook hoe groot de tumor is en welke vorm die heeft.
CT-scan met contrastvloeistof
Bij een CT-scan gebruikt de laborant vaak contrastvloeistof. Contrastvloeistof is goed zichtbaar op een scan. Zo ziet de arts de tumor en uitzaaiingen beter.
Meestal spuit de arts de contrastvloeistof tijdens de CT-scan in je arm, in een bloedvat.
Van contrastvloeistof kun je een warm en weeïg gevoel krijgen, alsof je moet plassen. Dit is niet zo. Sommige mensen worden een beetje misselijk tijdens het inspuiten.
Overgevoelig voor contrastvloeistof
Sommige mensen kunnen niet goed tegen contrastvloeistof. Tijdens de CT-scan kun je dan klachten krijgen. Bijvoorbeeld jeuk, huiduitslag, een gezwollen gezicht en kortademigheid.
Denk je dat je ooit zo’n overgevoeligheidsreactie hebt gehad? Zeg dat dan voor het onderzoek aan je arts.
Op de website van Borstkankervereniging Nederland vind je een video over de CT-scan
CT-scan
Deze video legt uit hoe de CT-scan in zijn werk gaat.