In gesprek met je arts over je behandelplan

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Na de diagnose kanker krijg je een gesprek over je behandeling. Dan bespreekt de arts het behandelplan met je. Soms kun je keuzes maken. Hier lees je wat je ongeveer kunt verwachten.

Als alle onderzoeken zijn afgerond en je weet welke soort en stadium kanker je hebt, is dit wat er gebeurt:

Meestal start je daarna met je behandeling.

In gesprek met je arts

Heb je (misschien) een kinderwens? Bespreek die voor de behandeling met je arts.

Let op: soms heb je niets te kiezen en moet je meteen behandeld worden. Dan is de informatie op deze pagina niet van toepassing voor jou.

Stap 1: verschillende specialisten overleggen met elkaar over je behandelplan

Verschillende specialisten overleggen met elkaar wat in jouw situatie de beste behandeling is. Dat gebeurt in een multidisciplinair overleg (MDO).

De uitkomst van dat overleg is een (voorlopig) behandelplan.

Goed om te weten: jij kunt meedenken over je behandelplan. De arts die het behandelplan met je bespreekt, wil ook graag dat je dat doet. En dat je aangeeft wat je wensen en voorkeuren zijn.

Stap 2: de arts of verpleegkundig specialist bespreekt het behandelplan met je

Een arts bespreekt het behandelplan met je. Het kan ook een verpleegkundig specialist zijn. Vaak is het dezelfde persoon met wie je ook het gesprek over de diagnose hebt gehad.

De arts legt uit welke behandelingen er voor jouw situatie zijn. Je hoort ook wat de voordelen en nadelen zijn van deze behandelingen. Soms is niets doen/niet behandelen of afwachten ook een mogelijkheid. Als dat zo is, geeft de arts daar uitleg over.

Vertel de arts wat voor jou belangrijk is in je leven. En hoe je zelf denkt over de behandeling. Dan kan de arts daar rekening mee houden in het behandelplan.

Tips:

  • Neem iemand mee naar het gesprek: twee horen meer dan één.
  • Maak aantekeningen van het gesprek, of neem het gesprek op. Dan kun je de opname thuis terugluisteren. Zeg vooraf wel even tegen je arts of verpleegkundig specialist dat je het gesprek graag wilt opnemen. Tip: gebruik daarvoor de gratis app 'gesprekshulp bij kanker'.
  • Vraag om een contactpersoon voor als je nog vragen hebt. Informeer ook hoe en op welke tijdstippen je deze persoon kunt bereiken.

Stap 3: je krijgt tijd om na te denken over je behandelplan

Vaak is er tijd om na het gesprek thuis rustig over alles na te denken.

Wat kun je doen?

  • Luister de opname van het gesprek terug. Doe dit samen met je partner, je ouders, een goede vriend(in) of familie.
  • Heb je nog vragen? Stel ze aan je contactpersoon van het ziekenhuis. Of stel je vragen digitaal via het patiëntenportaal van je ziekenhuis. Vraag eventueel of je een extra gesprek kunt krijgen.
  • Je kunt je vragen ook bespreken met je huisarts of met een AYA-verpleegkundige.
  • Twijfel je over het behandelplan? Of wil je meer zekerheid? Vraag een second opinion (tweede mening) aan. Lees meer over een second opinion aanvragen.

Belangrijk: denk goed na over wat je wel en niet wilt. Het gaat immers over jouw lichaam en jouw leven. Bovendien moet jij straks leven met de eventuele gevolgen van de behandeling.

Stap 4: je hebt een tweede gesprek over het behandelplan

Na de bedenktijd heb je een tweede gesprek met de arts. Samen met hem of haar beslis je welke behandeling of zorg het beste bij je past.

Vind je het moeilijk om te kiezen? Dan kun je de arts vragen om een keuze te maken, met jouw wensen en voorkeuren in het achterhoofd. Soms kun je ook samen afspreken om de beslissing nog even uit te stellen.

Kinderwens? Bespreek die vooraf met je arts

De behandeling van kanker kan gevolgen hebben voor het krijgen van kinderen. Je kunt in sommige gevallen minder vruchtbaar of zelfs onvruchtbaar worden.

Bespreek altijd of je behandeling in jouw situatie invloed kan hebben op je vruchtbaarheid. Doe dit vóór de start van je behandeling. Misschien zijn er nog behandelingen mogelijk waardoor je later nog kinderen kunt krijgen, zoals eicellen invriezen of zaadcellen invriezen.

Misschien weet je nog niet of je wel of geen kinderen wilt. Of ben je er nog helemaal niet mee bezig. Laat je ook dan toch goed informeren over de gevolgen van je behandeling voor je vruchtbaarheid.

Heb je (misschien) een kinderwens? Dan stuurt de arts je door naar een fertiliteitsspecialist. Met deze arts kun je bespreken of je een vruchtbaarheidsbehandeling wilt. Samen kijken jullie dan of dat mogelijk is en welke behandeling het beste bij je past.

Meer weten? Bekijk de uitgebreide informatie over kanker en een kinderwens.

Colofon

Met medewerking van:

Ankie Krol-Veraar

Ankie Krol-Veraar

MANP, verpleegkundig specialist gynaecologische oncologie, UMC Utrecht

illustratie-ervaringsdeskundigen-mensen

Jonge mensen die kanker hebben (gehad)

Joria Damhuis

Joria Damhuis

Verpleegkundig consulent AYA hematologie-oncologie, Amsterdam UMC

Logo stichting jongeren en kanker

Stichting Jongeren en Kanker

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: juni 2023