Lotgenotencontact

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Ervaringen delen met lotgenoten. Elkaar ontmoeten. Samen leuke dingen doen. Het kan helpen om je minder eenzaam te voelen. Maar hoe vind je andere jonge mensen met kanker? Je leest het op deze pagina.

Als je jong bent en midden in het leven staat, kan het extra waardevol zijn om ervaringen uit te wisselen met lotgenoten. Je kunt elkaar steunen en tips geven. Dit kan best lastig zijn, omdat er niet zoveel andere jonge mensen met kanker zijn. Maar ze zíjn er wel.

Gelukkig zijn er verschillende manieren om online en offline leeftijdsgenoten met kanker te ontmoeten:

  • op kanker.nl
  • via Stichting Jongeren en Kanker
  • via de patiëntenorganisatie voor jouw soort kanker
  • in het ziekenhuis
  • in een IPSO centrum voor leven met en na kanker

Probeer en ervaar gewoon eens wat bij je past. Ook als je denkt dat lotgenotencontact niets voor jou is, is het de moeite waard om het tóch eens te proberen. Misschien helpt het om eerst wat ervaringen te lezen in de gespreksgroep jong en kanker op kanker.nl.

Cynthia en Cecilia hebben elkaar ontmoet in het inloophuis

Vind leeftijdsgenoten op kanker.nl

Kanker.nl heeft een online community. Daar vind je andere jonge mensen die kanker hebben, of hebben gehad.

Wil je deelnemer worden van onze community? Maak dan een account aan op kanker.nl en vul je profiel zo volledig mogelijk in.

Als je een account hebt, kun je terecht bij de gespreksgroep jong en kanker. Daar kun je ervaringen lezen van andere jonge mensen met kanker. Misschien herken je hun ervaringen, of hebben ze tips. Je kunt ook zelf je ervaringen delen, of reageren op ervaringen van anderen.

Met een account kun je ook leeftijdsgenoten vinden die jouw vorm van kanker hebben of hebben gehad. Heb je je profiel ingevuld? Ga dan via de lotgenotenzoeker op zoek naar mensen zoals jij.
 

lotgenoten zoeken met kankerGoed om te weten: met een account op kanker.nl kun je ook:

Vind leeftijdsgenoten via Stichting Jongeren en Kanker

Voor lotgenotencontact kun je ook terecht bij Stichting Jongeren en Kanker. Dit is de patiëntenorganisatie voor jonge mensen met kanker.

De stichting organiseert regelmatig bijeenkomsten en activiteiten, bijvoorbeeld elk jaar een zeilweek.

Vind leeftijdsgenoten via de patiëntenorganisatie voor jouw soort kanker

Je kunt ook lid worden van een patiëntenorganisatie. Bijvoorbeeld van de Borstkankervereniging Nederland, Stichting Hematon (bloed- en lymfeklierkanker), Stichting Olijf (gynaecologische kanker) of Stichting Zaadbalkanker.

Bij een patiëntenorganisatie kun je terecht met vragen of voor advies. Ook kun je andere jonge en oudere mensen vinden met jouw kankersoort.

Vind de patiëntenorganisatie voor jouw soort kanker.

Ontmoet leeftijdsgenoten in het ziekenhuis

In sommige ziekenhuizen is een speciale AYA-lounge. Daar kun je chillen, lotgenoten ontmoeten of meedoen aan activiteiten. Bekijk op de AYA-zorgkaart welke ziekenhuizen een AYA-lounge hebben. Vul in het zoekscherm een ziekenhuis bij jou in de buurt in.

Ontmoet leeftijdsgenoten in een IPSO Centrum voor leven met en na kanker

Voor lotgenotencontact kun je ook terecht in een IPSO Centrum voor leven met en na kanker. Je kunt daar gewoon eens binnenlopen voor een kop koffie of thee, of om je verhaal te doen. De meeste vrijwilligers die daar werken hebben zelf kanker gehad en kunnen goed luisteren.

Er zijn verschillende IPSO Centra, verspreid over het land. Informeer of ze een lotgenotengroep hebben waar jij aan mee kunt doen. Of bekijk de activiteitenkalender op hun website. Ze organiseren regelmatig ontspannende of creatieve activiteiten, zoals yoga, mindfulness of schilderen.

Vind een IPSO Centrum voor leven met en na kanker bij jou in de buurt.

link naar ervaringsverhaal van mick

Colofon

Met medewerking van:

Ankie Krol-Veraar

Ankie Krol-Veraar

MANP, verpleegkundig specialist gynaecologische oncologie, UMC Utrecht

illustratie-ervaringsdeskundigen-mensen

Jonge mensen die kanker hebben (gehad)

Joria Damhuis

Joria Damhuis

Verpleegkundig consulent AYA hematologie-oncologie, Amsterdam UMC

Logo stichting jongeren en kanker

Stichting Jongeren en Kanker

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: juni 2023