Hulp vragen van mensen om je heen

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Hulp krijgen is noodzakelijk als je kanker hebt. Gelukkig zijn er meestal wel mensen die je willen helpen. Maar hoe zorg je dat je de hulp krijgt die je nodig hebt? En hoe vraag je hulp? Bekijk de tips op deze pagina.

Deze pagina is gemaakt speciaal voor mensen met kanker onder de 40 jaar (AYA’s).


Lees op deze pagina over:

Praktische hulp: heel fijn en belangrijk

Hulp is belangrijk als je ziek bent. Bijvoorbeeld in het huishouden of om je gezin draaiende te houden. Zo houd je energie over om te herstellen en puf voor de dingen die jij belangrijk vindt.

Misschien denk je dat je het allemaal wel redt zonder hulp. Toch kan het handig zijn om een lijstje te maken van mensen die je kunnen helpen. Zet er bijvoorbeeld op wie jou naar het ziekenhuis wil brengen. Of wie op jouw kind(eren) of hond wil passen de eerste dagen na chemo. Zo voorkom je dat je stress krijgt als je ineens toch hulp nodig hebt.

Maak ook een lijstje met taken/dingen waar je hulp bij kunt gebruiken. Niet alleen de dingen die je echt niet alleen kunt, ook de dingen waar je nu gewoon geen zin in hebt. Als iemand hulp aanbiedt, kun je (samen) kijken wat diegene kan doen. Koken bijvoorbeeld. Daar kun je goed geen zin in hebben, terwijl iemand anders het er makkelijk even bij doet.

Tip van een ervaringsdeskundige: “Doe je niet sterker voor dan je bent, dan krijgt je omgeving een verkeerd beeld. Ze hebben dan niet door dat je je rot voelt en hulp nodig hebt.”

Hulp vragen: hoe pak je het aan?

Mensen willen vaak wel helpen. Dat vinden ze fijn, omdat ze dan iets kunnen doen, en zich daardoor minder machteloos voelen.

Maar hulp vragen en krijgen gaat niet altijd goed. Mensen wéten vaak niet goed wat ze voor je kunnen doen, wat fijn voor je is. Je vrienden zeggen bijvoorbeeld: “Ik hoor het wel hè, als je ergens hulp bij nodig hebt”. Of je vrienden zijn bang dat ze te veel zijn en durven je geen hulp aan te bieden.

Het is belangrijk met elkaar te praten over hoe ‘hulp’ eruit zou kunnen zien. Dat kan op verschillende manieren:

Vraag een vriend(in) om de hulp te coördineren

Bespreek met een goede vriend of vriendin waar je behoefte aan hebt. Is dat praktische hulp? Of wil je dat iemand je gezelschap houdt? Weet je niet goed waar je behoefte aan hebt? Bedenk dan wat je mist of lastig vindt sinds je ziek bent. Zijn dat dingen waar een ander bij zou kunnen helpen?

Maak daarna zo concreet mogelijk wat voor hulp je nodig hebt en wanneer. Bijvoorbeeld: “Ik heb iemand nodig die elke dinsdag voor me kookt als ik terugkom van de fysio.” Of: “Ik zoek iemand die ’s ochtends een kwartiertje met mij wil wandelen.” Of: “Ik wil graag dat iemand voor me uitzoekt of er ook behandelingen mogelijk zijn in het buitenland.”

Je kunt ook alvast bedenken van wie je welke hulp wilt krijgen. Je vriend of vriendin kan dan binnen jouw netwerk kijken wie wat kan doen.

Vraag hulp via een appgroep

Je kunt ook zelf een appgroep aanmaken. Daar nodig je dan je vrienden voor uit die hebben aangegeven wel eens iets te willen doen. Geef de appgroep een naam als ‘Hulp gevraagd’ of ‘Wil je iets doen?’.

In de appgroep post je wanneer en wat voor hulp je nodig hebt. Bijvoorbeeld: ‘Ik moet vrijdag om 10 uur naar het ziekenhuis. Wie kan mij brengen?” Degenen die in de appgroep zitten kunnen dan meteen zien wat je nodig hebt, en ook of het opgelost wordt.

Vraag gericht om hulp aan je vrienden

Als je weet van wie je welke hulp wilt, kun je er heel gericht om vragen. Bijvoorbeeld: “Annette, wil jij op woensdagmiddag de kinderen opvangen?” Of: “Thomas, kun jij zaterdag boodschappen voor me doen?”

Accepteer dan ook dat mensen nee zeggen. Ga ervan uit dat ze daar een goede reden voor hebben. Het zegt niet per se iets over jullie vriendschap.

Handig: hulpvragen die je aan je vrienden kunt stellen

Je vrienden willen je graag helpen. Aan wat voor hulp kun je denken?

Ziekenhuis


Koken, huishouden en gezin

Tip: als iemand op bezoek komt, kan die misschien een keer voor je stofzuigen of de was voor je ophangen. Of met je meedenken hoe je hulp in het huishouden kunt regelen.

Leuke dingen doen


Contactpersoon zijn


Nee zeggen en je grenzen aangeven

Durf ook ‘nee’ te zeggen als je iets liever niet wilt. Bijvoorbeeld als de buurvrouw aanbiedt voor je te koken, maar je dat eten helemaal niet lekker vindt. Of als iemand graag bij je op bezoek wil komen, terwijl je veel te moe bent.

Probeer het altijd positief te brengen. Zeg bijvoorbeeld: “Ik heb nu geen energie voor visite, want ik kan m'n ogen nauwelijks openhouden. Maar een andere keer heel graag. Laat je me weten wanneer je weer in de buurt bent?" Of: “Ik waardeer enorm dat je dit voor me wilt doen. Het is nu niet nodig, omdat …”

Je kunt het ook inkaderen. Zeg bijvoorbeeld “Ja, graag” als iemand voor je wil koken, maar zeg er ook meteen bij dat je geen energie hebt voor een gesprek. Of vraag of ze het eten bijvoorbeeld voor de deur neerzetten.

Als je dat moeilijk vindt, vraag dan of iemand anders dit namens jou wil doen. Bijvoorbeeld je partner, je ouders, of een vriend(in).

“Mensen om je heen zijn heel blij met gerichte hulpvragen. Dan weet je als vriendin zeker dat je iets doet wat nodig is én dat je niet te veel bent.”

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-ervaringsdeskundigen-mensen

Jonge mensen die kanker hebben (gehad)

Foto Milou Reuvers

Milou Reuvers

PhD Student, NKI

Linkedin

Foto Sander Muntz

Sander Muntz

Maatschappelijk werker bij LUMC en docent bij Hogeschool Leiden

Linkedin

Logo stichting jongeren en kanker

Stichting Jongeren en Kanker

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: oktober 2023