Relaties met de mensen om je heen

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Kanker heeft veel impact. Ook op de mensen om je heen, zoals je ouders, je partner, familieleden en vrienden. Hoe betrek je ze bij je ziekteproces, zonder dat het jou te veel energie kost? En wat kan je helpen om je vriendschappen en je relaties goed te houden?

Deze pagina is gemaakt speciaal voor mensen met kanker onder de 40 jaar (AYA’s).


Lees op deze pagina over:

En over de relatie met:

Mensen om je heen op de hoogte houden

Je familie, vrienden, collega’s willen graag weten hoe het met je gaat. En natuurlijk leven ze ook met je mee. Dat is fijn. Maar het kan heel vermoeiend en confronterend zijn om steeds hetzelfde verhaal te vertellen. Je hebt daar misschien ook niet altijd de energie voor.

Lees verder over hoe je iedereen zo goed mogelijk informeert.

Hulp vragen van mensen om je heen

Hulp is zo belangrijk als je kanker hebt! Zo houd je energie over om te herstellen en puf voor de dingen die jij belangrijk vindt. Maar hulp komt niet altijd vanzelf. Soms moet je erom vragen. Hoe doe je dat?

Soms krijg je méér hulp dan je eigenlijk wilt. Of ervaar je de hulp als bemoeienis. Wat doe je dan?

Lees meer over hulp vragen als je kanker hebt.

Je partner

Kanker heeft invloed op je partner en op jullie relatie. Misschien moeten jullie onderling de dingen anders regelen, kunnen jullie minder vaak leuke dingen doen samen, of verandert jullie seksleven. Of is het nodig om jullie plannen voor de toekomst aan te passen.

Lees verder: tips om je relatie goed te houden.

Je kinderen (gezin)

Kanker heeft invloed op je kind(eren) en je gezinsleven. Je kunt er waarschijnlijk minder vaak voor ze zijn of niet zoals je wilt. Hoe betrek je je kinderen bij je ziekte? En hoe zorg je ervoor dat hun leven zoveel mogelijk door kan gaan?

Bekijk de tips om je kinderen te begeleiden.

Je ouders

De relatie met je ouders kan veranderen als je kanker hebt. Je ziet of spreekt ze misschien vaker of juist minder vaak. Of je gaat (tijdelijk) weer thuis wonen.

Misschien willen ze heel graag voor je zorgen en ben jij opeens weer het ‘kind’. Hoe ga je daarmee om? En wat kun je doen als de hulp en steun te veel wordt?

Lees tips voor de relatie met je ouders.

Je broers of zussen

Jouw ziekte raakt ook je broer(s) of zus(sen). Ze leven met je mee, maar weten misschien niet altijd hoe ze je het beste kunnen steunen. Of ze hebben het moeilijk met hun eigen emoties.

Lees tips voor de relatie met je broers of zussen.

Je vrienden

Vrienden of vriendinnen zullen je vaak willen helpen/steunen als je kanker hebt. En ook in de periode daarna. Open met elkaar blijven communiceren is heel belangrijk. Zo voorkom je misverstanden.

Bij sommige vrienden heb je misschien het gevoel dat je uit elkaar groeit. Omdat ze met heel andere dingen bezig zijn. Of omdat ze zich druk maken over zaken die jij minder belangrijk vindt. Ook dan kan het misschien helpen om erover te praten.

Lees tips om goed te communiceren met je vrienden.

Je huisgenoten en medestudenten

Terwijl jij ziek bent, dendert het leven van je medestudenten en/of huisgenoten gewoon door. Hoe houd je contact met hen? En hoe maak je nog iets van het studentenleven als je kanker hebt?

Lees verder over studeren en kanker.

Je collega’s

Hoe vertel je je collega’s dat je kanker hebt? Hoe houd je ze op de hoogte? En hoe zorg je voor een prettig contact op de werkvloer?

Lees in ons dossier Werk en kanker tips over omgaan met collega’s als je kanker hebt.

Invloed van kanker op je sociale leven

Door kanker staat je sociale leven op zijn kop. Ook na je behandeling is het niet vanzelfsprekend dat je weer met alles mee kunt doen. En misschien wil je dat ook niet. Hoe ga je daarmee om?

Lees meer over de gevolgen van kanker op je sociale leven.

Met lotgenoten praten kan fijn zijn

In je directe omgeving zijn vaak wel mensen die je kunnen steunen. Denk aan je ouders, je partner, familieleden, vrienden, studiegenoten en collega’s. Hun betrokkenheid, liefde en steun zorgen ervoor dat je het volhoudt en je minder alleen voelt.

Toch kan het fijn zijn om ook te praten met andere jonge mensen die kanker hebben (gehad). Zij weten als geen ander wat je meemaakt en kunnen je steunen en tips geven. Lees hoe je lotgenoten vindt.

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-ervaringsdeskundigen-mensen

Jonge mensen die kanker hebben (gehad)

Foto Milou Reuvers

Milou Reuvers

PhD Student, NKI

Linkedin

Foto Sander Muntz

Sander Muntz

Maatschappelijk werker bij LUMC en docent bij Hogeschool Leiden

Linkedin

Logo stichting jongeren en kanker

Stichting Jongeren en Kanker

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: november 2023