Mensen om je heen op de hoogte houden

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Hoe vertel je de mensen om je heen dat je kanker hebt? En hoe houd je iedereen om je heen op de hoogte, zonder dat het je te veel tijd en energie kost? Hier lees je handige tips van andere AYA’s.

Deze pagina is gemaakt speciaal voor mensen met kanker onder de 40 jaar (AYA’s).


Lees op deze pagina over:

Hoe vertel je mensen om je heen dat je kanker hebt?

Aan mensen die je liefhebt vertellen dat je kanker hebt, kan heel moeilijk zijn. Want je wilt ze niet verdrietig of bang maken. Vertellen dat je kanker hebt, zorgt er ook voor dat jij beseft dat het echt is.

Hoe kun je het aanpakken?

  • Je kunt mensen persoonlijk vertellen dat je ziek bent. Bedenk van tevoren aan wie je het wil vertellen en wat je wil vertellen.
  • Je kunt iemand anders vragen om het te vertellen. Bijvoorbeeld je ouders of je partner. Of één vriend aan de andere vrienden.
  • Je kunt zelf via een e-mail, app-bericht, blog of vlog aan jouw omgeving vertellen wat er aan de hand is. Dit kan een goede manier zijn om veel mensen tegelijk te bereiken. Je hoeft dan niet steeds opnieuw je verhaal te vertellen. Tip: op kanker.nl kun je een blog starten.
  • Studeer je en wil je het aan je studiegenoten vertellen? Dan kun je ook vragen of je studiebegeleider dit wil doen.
  • Als je werkt, dan kun je aan je leidinggevende vragen om het aan je collega’s te vertellen.

Goed om te weten: mensen om je heen schrikken vaak als je hen vertelt dat je kanker hebt. Helaas reageren mensen die schrikken nog wel eens ongemakkelijk. Probeer met begrip naar alle ‘rare’ reacties te kijken. Ze bedoelen het goed, maar ook voor hen is kanker nieuw. Elke rare opmerking of stilte betekent eigenlijk: ‘Jeetje wat erg, ik weet niet wat ik moet doen of zeggen’.

Hoe houd je mensen om je heen op de hoogte?

Je familie, vrienden, studiegenoten, kennissen en/of collega’s willen natuurlijk weten hoe het met je gaat. Die belangstelling is fijn, maar iedereen apart antwoord geven kost veel tijd en energie. Het kan ook confronterend zijn als je steeds over je ziekte moet praten. Daar heb je ook niet altijd zin in.

Het scheelt tijd en energie als je in één keer veel mensen tegelijk kunt bereiken. Misschien heb je iets aan deze suggesties:

Een groepsmail sturen

Je kunt regelmatig een mail sturen naar een groep mensen. Of iemand vragen om dat namens jou te doen.

Tip: zet in je mail dat je het fijn vindt als mensen reageren. Maar dat je niet iedereen persoonlijk antwoord kan geven.

Je kunt in de mail ook aangeven op welke manier je wilt dat ze reageren. Bijvoorbeeld via een mailtje, appje, telefoontje. En of je wel of liever geen bezoek wilt.

Een pagina aanmaken op hoestie.nu

Je kunt een eigen pagina aanmaken op Hoestie.nu. Via dat platform kun je op een besloten, veilige en overzichtelijke manier contact houden met je naasten. Je informeert in één klap iedereen die voor jou belangrijk is.

Een blog bijhouden op kanker.nl

Je kunt op kanker.nl een blog starten en 1 of meer blogberichten plaatsen.

Kies je voor een ‘openbaar’ blog, dan kan iedereen de blogs lezen, ook de zoekmachines. Let op: je privacy is niet goed gewaarborgd als je voor een openbaar blog kiest en je eigen naam gebruikt. Dat kan nadelig zijn als je bijvoorbeeld later wilt solliciteren.

Kies je voor een ‘niet-openbaar’ blog, dan is de blog alleen voor andere deelnemers van kanker.nl te lezen. 

Marije: “Op advies van een vriendin ging ik vlogs maken. Dat had drie redenen. Ik bereikte zo in één keer veel mensen, zodat ik mijn verhaal niet steeds opnieuw hoefde te vertellen. Mijn kinderen zouden er later nog eens naar kunnen kijken. En ik hoopte er anderen mee te steunen.”

Berichten op Facebook plaatsen

Facebook kan ook een manier zijn om mensen op de hoogte houden. Bedenk wel dat je privacy op Facebook minder goed gewaarborgd is. Wat jij op Facebook post, is voor anderen vindbaar. Ook na langere tijd.

Lees op consumentenbond.nl: Facebook-instellingen: bepaal wat je deelt.

Berichten delen via een of meer WhatsAppgroepen

Je kunt een of meer WhatsAppgroepen aanmaken. Als je wilt, kun je die zo instellen dat mensen niet op je berichten kunnen reageren. Je hoeft dan niet iedereen persoonlijk antwoord te geven. Dat scheelt je tijd en energie. Tip: vertel waarom je hiervoor kiest, en leg mensen uit hoe ze dan wel op je kunnen reageren.

Reacties van je omgeving

Sommige mensen vinden het moeilijk om (direct) te reageren. Of ze reageren misschien op een manier die voor jou onprettig is. Wees erop voorbereid dat je dit soort reacties kunt krijgen van mensen om je heen:

  • Ze vertellen nare verhalen over andere mensen met kanker die ze kennen. Of ze vragen je hoe je je tumor ontdekt hebt, omdat ze zelf bang zijn kanker te krijgen. Dat is confronterend. De verhalen over anderen kunnen je bovendien bang maken voor het verloop van je eigen ziekte.
  • Ze gaan het proberen op te lossen. Ze komen bijvoorbeeld met allerlei adviezen over behandelingen en daarbij horende wonderbaarlijke genezingen.
  • Ze reageren heel nuchter: “Tegenwoordig hebben ze goede behandelingen!” Hierdoor is er misschien minder ruimte voor je gevoelens.
  • Ze zeggen dat je er goed uitziet, om je op te vrolijken of beter te laten voelen. Maar jij hebt veel pijn en voelt je ellendig.
  • Ze maken naar je idee ongepaste opmerkingen of grappen.

Hoe kun je hierop reageren?

  • Probeer erboven te staan en je niet te ergeren. Sommige mensen weten nu eenmaal niet goed wat ze moeten zeggen tegen iemand die kanker heeft. Ze kunnen zich niet voorstellen hoe het is om kanker te hebben.
  • Maak voor jezelf een ‘foute opmerkingen’-lijstje. Een opmerking daarop zetten kan al genoeg zijn om er niet meer mee te zitten. Je kunt dit lijstje ook ergens posten, natuurlijk zonder de mensen bij naam te noemen. Zo help je anderen weer om minder stomme dingen te zeggen.
  • Bespreek dit soort reacties met lotgenoten. Wees samen verontwaardigd of boos, maar lach er ook om.
  • Je kunt ook humor gebruiken. Als iemand zegt: “Ik ben ook heel moe.” Dan zeg je bijvoorbeeld: “Ruilen?”

Dit soort reacties kun je ook meemaken:

  • Sommige mensen nemen afstand omdat ze het te confronterend of ingewikkeld vinden. Of ze verbreken het contact.
  • Sommige mensen blijven stil als je een keer gezegd hebt dat je liever even geen contact wilt. Meestal doen ze dat omdat ze bang zijn om je lastig te vallen of het verkeerd te doen. Als jij dan niet zelf contact opneemt, kan het lang duren voordat je elkaar weer ziet.
  • Sommige mensen durven niet meer te praten over narigheden die ze zelf hebben meegemaakt. Bijvoorbeeld omdat ze je er niet mee willen belasten. Of omdat ze het niets vinden vergeleken met kanker. Daardoor weet je niet meer hoe het écht met hen gaat. Geef aan of je het erbij kunt hebben.

Fijne reacties

Gelukkig zijn er meestal ook veel mensen die op een fijne manier reageren. Die willen jou verwennen, alles voor je doen en geven je veel aandacht. Fijne én vervelende reacties, alles komt voorbij. De positieve aandacht die je krijgt, kan je helpen deze ingewikkelde tijd door te komen.

Sandra: “Ik heb mijn omgeving uitgenodigd om post te sturen, berichtjes te schrijven of vragen te stellen als ze die hadden. Hierdoor gaf ik ze het gevoel dat ze alles en altijd iets mochten vragen. Dat heeft mij erg geholpen. Ook vielen er elke week wel kaartjes op de mat.”

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-ervaringsdeskundigen-mensen

Jonge mensen die kanker hebben (gehad)

Foto Milou Reuvers

Milou Reuvers

PhD Student, NKI

Linkedin

Foto Sander Muntz

Sander Muntz

Maatschappelijk werker bij LUMC en docent bij Hogeschool Leiden

Linkedin

Logo stichting jongeren en kanker

Stichting Jongeren en Kanker

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: oktober 2023