Een huis kopen als je kanker hebt (gehad)

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Een huis kopen is best lastig als je jong bent. Als je kanker hebt (gehad), kan het extra lastig zijn. Vooral als je een overlijdensrisicoverzekering wilt afsluiten. Hoe zit het en wat kun je doen?

Lees op deze pagina over:

Je eerste huis kopen als je kanker hebt gehad

Een huis kopen is vaak niet makkelijk als je jong bent. Vooral als het je eerste huis is. Je kunt waarschijnlijk minder lenen voor de hypotheek, omdat je inkomen nog niet zo hoog is en je nog weinig spaargeld hebt. Misschien heb je ook nog een studieschuld of andere financiële verplichtingen. Dat zijn ook zaken waar de bank of hypotheker naar kijkt.

Een overlijdensrisicoverzekering (ORV) afsluiten bij een hypotheek kan langer duren als je kanker hebt gehad. Het kan ook voorkomen dat de verzekeraar je aanvraag weigert.

Wat kun je doen als je een huis wilt kopen?

  • Misschien kun je geld lenen van je ouders of andere familieleden. Of kunnen ze je een bedrag schenken. Dan hoef je minder te lenen van de bank. Je kunt ook vragen of ze borg willen staan voor je. Voor de bank is het dan makkelijker om jou een hypotheek te geven.
  • Vraag bij je gemeente of je een starterslening kunt krijgen. Dat is een soort tweede hypotheekdeel, speciaal voor starters op de woningmarkt. Goed om te weten: niet iedere gemeente heeft deze mogelijkheid.
  • Vraag je BKR-registraties op. Is een bepaalde registratie, bijvoorbeeld een ongebruikte creditcard, overbodig? Zeg die dan op. Dan kun je net wat meer lenen. Controleer ook of er geen onjuiste BKR-registratie is genoteerd.

Andere tips bij het kopen van een huis

  • Kijk eerst of je een hypotheek en een overlijdensrisicoverzekering kunt afsluiten. Ga daarna pas op huizenjacht.
  • Als je een bod doet, doe het dan onder voorbehoud van financiering.

illustratie huis

Huis kopen met een uitkering

Heb je een uitkering, dan kan het moeilijker zijn om een huis te kopen. Of je een hypotheek kunt krijgen, hangt onder andere af van de soort uitkering die je hebt en je privé-situatie, bijvoorbeeld of je een partner hebt met een vast inkomen. Ook speelt mee of je eigen geld inlegt of overwaarde hebt op je huidige woning. Tip: vraag advies van een onafhankelijk hypotheekadviseur.

Overlijdensrisicoverzekering afsluiten bij hypotheek

Als je op jonge leeftijd een huis koopt, is vaak het advies om een overlijdensrisicoverzekering (ORV) af te sluiten. Deze verzekering betaalt een deel van je schuld af als jij overlijdt. Het is een soort garantie voor de bank of verzekeraar die je hypotheek verstrekt.

Als je op jonge leeftijd kanker hebt gehad, kan het lastiger zijn om zo’n verzekering af te sluiten.

Overlijdensrisicoverzekering afsluiten: dit moet je weten

Een overlijdensrisicoverzekering (ORV) vraag je aan bij een verzekeraar. Bij je aanvraag moet je een gezondheidsverklaring invullen. Op basis daarvan bepaalt een verzekeraar of ze jou accepteren. En hoeveel premie je moet betalen.

In een aantal gevallen ben je verplicht om op de gezondheidsverklaring in te vullen dat je kanker hebt gehad. Daardoor kan het voor jou moeilijk worden om een ORV af te sluiten. De verzekeraar ziet jou dan namelijk als een risico.

Goed om te weten: is het al langer geleden dat je de diagnose kanker kreeg? Dan val je misschien onder de schone-lei regeling. En hoef je niet te melden dat je kanker hebt gehad. Bepaal met deze checklist of dat voor jou ook geldt.

Meer lezen? Bekijk deze pagina’s op kanker.nl:

Tips bij het aanvragen van een ORV

  • Neem minstens 3 maanden de tijd voor het aanvragen. Dan kun je verschillende verzekeraars met elkaar vergelijken. Krijg je een afwijzing? Dan kun je het bij een andere verzekeraar proberen. Sommige verzekeraars nemen meer risico dan andere.
  • Ben je nog in behandeling? Wacht dan met het aanvragen van een overlijdensrisicoverzekering en het kopen van een huis tot er meer bekend is over je vooruitzichten. Anders neemt de verzekeraar je aanvraag waarschijnlijk niet in behandeling.

Hulp bij afsluiten van je overlijdensrisicoverzekering

Er zijn mensen en organisaties die je kunnen helpen als je een overlijdensrisicoverzekering wilt aanvragen, speciaal gericht op mensen die kanker hebben (gehad):

  • Advieskantoor ICZ (Intermediair voor Chronisch Zieken) richt zich op mensen die een chronische ziekte hebben (gehad). Het kantoor geeft hulp en informatie over hoe je een overlijdensrisicoverzekering kunt krijgen als je kanker hebt gehad.
  • De Hoop is een herverzekeraar die gespecialiseerd is in levensverzekeringen, waaronder overlijdensrisicoverzekeringen.

Praten met lotgenoten over een huis kopen na kanker

Misschien helpt het jou om met lotgenoten te praten over een huis kopen. Zij kunnen je steunen en misschien ook tips geven.

In de gespreksgroep Jong en kanker kun je ervaringen lezen van anderen. Is het hen gelukt een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten? Waar liepen ze tegenaan en hoe hebben ze dat opgelost? Je kunt ook je eigen ervaringen en tips delen. Naar de gespreksgroep.

Er zijn ook andere manieren om online en offline leeftijdsgenoten met kanker te ontmoeten. Lees: hoe vind ik andere jonge mensen met kanker.

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-deskundige-vrouw

Anne Gualtherie van Weezel

Medisch maatschappelijk werker, Antoni van Leeuwenhoek

illustratie-ervaringsdeskundigen-mensen

Jonge mensen die kanker hebben (gehad)

illustratie-deskundige-vrouw

Sophie de Groot

Medisch maatschappelijk werker, UMCG

Logo stichting jongeren en kanker

Stichting Jongeren en Kanker

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: juni 2023