Jong en kanker: geldzaken

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Ben je tussen de 18 en 40 jaar en heb je kanker, dan heb je misschien vragen of zorgen over geld. Kun je extra kosten door kanker vergoed krijgen? Hoe zit het met je inkomen? En waar moet je rekening mee houden op de lange termijn? Op deze pagina vind je nuttige informatie, praktische adviezen en tips wie jou kan helpen.

Goed om te weten: informatie over financiën bij kanker is niet specifiek voor jonge mensen. Daarom verwijzen we je voor meer informatie graag door naar onze uitgebreide informatie over financiën en kanker.

Op deze pagina vind je informatie specifiek voor jonge mensen met kanker, over:

Bekijk ook deze informatie:

Financiële gevolgen van kanker

Op jonge leeftijd ben je nog bezig je leven op te bouwen. Je staat misschien aan het begin van je loopbaan, of hebt een jong gezin. Je hebt misschien nog niet zoveel spaargeld en nog geen eigen huis. Als je dan kanker krijgt, zijn de financiële gevolgen vaak ingrijpend. In ieder geval op de korte termijn, maar misschien ook op de (middel)lange termijn.

Door kanker kun je meestal minder werken. Misschien moet je ander werk gaan doen, dat minder goed verdient. Kanker heeft dus vaak gevolgen voor je loopbaan en voor je financiële mogelijkheden.

Misschien moeten je ouders bijspringen. Of ben je (tijdelijk) financieel afhankelijk van je partner. Als je net gewend was om financieel onafhankelijk te zijn, kan het extra moeilijk zijn.

Tips:

  • Bespreek je financiële situatie met een (medisch) maatschappelijk werker. Die kan je tips en adviezen geven. Je arts, huisarts of verpleegkundig specialist kan je verwijzen.
  • Soms kan het helpen om - samen met een financieel adviseur - een financieel plan te maken.

geld en kanker

Loondoorbetaling of uitkering

Of je nu voor jezelf werkt of in dienstverband: de kans is aanwezig dat je tijdelijk minder inkomen hebt.

Ben je in loondienst als je ziek wordt, dan betaalt je werkgever je loon nog een tijd door. Het eerste jaar krijg je 100% van je loon doorbetaald, daarna minimaal 70%. Lees meer over loondoorbetaling als je kanker hebt.

Heb je geen werkgever (meer), dan kun je in aanmerking komen voor een uitkering. Op uwv.nl vind je meer informatie over loondoorbetaling en uitkering.

Ondernemer of zzp-er

Ben je ondernemer of zzp-er, dan kun je waarschijnlijk minder uren werken, of (tijdelijk) helemaal niet werken. Heb je geen arbeidsongeschiktheidsverzekering en ben je niet aangesloten bij een broodfonds, dan kan je inkomen flink dalen. Misschien heb je dan recht op een uitkering van de gemeente. Lees verder op de pagina Zzp’er of zelfstandige en kanker. Wat nu?

Tegemoetkomingen en vergoedingen

Goed om te weten: er zijn allerlei toeslagen en vergoedingen waar je misschien recht op hebt. Zo vergoedt je zorgverzekeraar vaak een deel van de kosten van vervoer naar het ziekenhuis. Ook van de overheid kun je soms extra geld krijgen. Lees in het algemene dossier over kanker en financiën de informatie over vergoedingen als je kanker hebt gehad.

Voel je niet bezwaard als je een toeslag, vergoeding of uitkering aanvraagt. Je hebt er recht op.

Uitkering als je niet meer kunt werken

Heb je voor je 18e of tijdens je studie kanker gekregen en is vastgesteld dat je niet meer kunt werken? En ben je jonger dan 30 jaar? Dan heb je misschien recht op een Wajong-uitkering. Lees op rijksoverheid.nl meer over een Wajong-uitkering aanvragen.

Ben je ouder dan 30, dan kun je in aanmerking komen voor een WIA-uitkering. Lees op uwv.nl meer over een WIA-uitkering aanvragen.

Een huis kopen als je kanker hebt gehad

Als je kanker hebt gehad, kan een huis kopen lastiger worden. Zeker als je voor je hypotheek een overlijdensrisicoverzekering moet afsluiten. Lees meer over een huis kopen als je kanker hebt gehad.

Geld lenen? Do’s en don’ts

Heb je tijdelijk extra geld nodig, dan kun je geld lenen bij de bank. Denk van tevoren wel goed na of het echt nodig is. En leen ook niet meer dan je nodig hebt. Tip: met de risicometer lenen van het Nibud kun je kijken of de lening in je budget past.

Het kan zijn dat je familie of vrienden bereid zijn om je geld te lenen. Denk eerst heel goed na of je dat wilt. Lenen van iemand die je goed kent, heeft ook nadelen. Als je bijvoorbeeld moeite hebt met aflossen, kan dat heel vervelend zijn jou en voor de persoon die jou geld leent. Het heeft daardoor direct invloed op jullie relatie. Tip: maak dan vooraf goede afspraken over rente en aflossingen. Zet de afspraken ook op papier.

Schulden. Wat nu?

Heb je schulden, dan kan dat veel stress geven. Blijf er niet mee rondlopen, maar zoek hulp. Praat erover met iemand die je vertrouwt, of vraag om een verwijzing naar een (medisch) maatschappelijk werker.

Lees in het algemene dossier over financiën en kanker verder over geldzorgen en schulden na kanker.

illustratie geldzorgen

Problemen met studieschuld aflossen

Heb je een studieschuld? Vraag direct verlaging van je maandbedrag aan. Ben je hiermee niet geholpen? Dan kun je een aflosvrije periode aanvragen.

Heb je een ov-boete gekregen van DUO? Zet dan direct je studentenreisproduct stop.

Lees op nibud.nl meer over studeren en studieschuld.

Waar kun je terecht met vragen over geld?

Het is vaak even zoeken wat de mogelijkheden zijn en waar je recht op hebt. Dat hangt ook af van je situatie. Er zijn verschillende mensen die je hierover kunnen adviseren:

(Medisch) maatschappelijk werker

In het ziekenhuis waar je behandeld wordt, kun je bijna altijd terecht bij een medisch maatschappelijk werker. Die kan je ondersteunen bij het zoeken naar oplossingen als je in financiële problemen dreigt te komen.

De maatschappelijk werker kan je ook vertellen over vergoedingen en tegemoetkomingen waar je misschien recht op hebt. Of je voor meer informatie doorverwijzen naar bijvoorbeeld een buurtteam.

Vraag je arts, verpleegkundig specialist of AYA-verpleegkundige om een verwijzing. Tip: vraag bij je zorgverzekeraar na of je deze zorg vergoed krijgt.

Andere deskundigen en organisaties

Er zijn ook andere mensen of organisaties die je kunnen adviseren over geldzaken:

  • Het sociaal-medisch team van je gemeente. Kijk op de website van je gemeente hoe en wanneer je dat team kunt benaderen.
  • Het Juridisch Loket.

Praten met lotgenoten van jouw leeftijd over financiën en kanker

Misschien helpt het jou om met lotgenoten te praten over geldzaken. Zij kunnen je steunen en misschien ook tips geven.

Er zijn verschillende manieren om online en offline leeftijdsgenoten met kanker te ontmoeten. Lees: hoe vind ik andere jonge mensen met kanker.

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-deskundige-vrouw

Anne Gualtherie van Weezel

Medisch maatschappelijk werker, Antoni van Leeuwenhoek

illustratie-ervaringsdeskundigen-mensen

Jonge mensen die kanker hebben (gehad)

illustratie-deskundige-vrouw

Sophie de Groot

Medisch maatschappelijk werker, UMCG

Logo stichting jongeren en kanker

Stichting Jongeren en Kanker

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: juni 2023