Op zoek naar een baan met of na kanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Een (andere) baan zoeken na kanker. Dat kan best een uitdaging zijn. Toch heb je werkgevers veel te bieden. Lees tips voor solliciteren bij kanker en bekijk welke organisaties jou kunnen helpen. Begin je liever voor jezelf? Bekijk dan de links die we voor jou verzameld hebben.

Deze pagina is gemaakt speciaal voor mensen met kanker onder de 40 jaar (AYA’s).


Lees op deze pagina over:

Hoe vind je een baan die past bij jouw nieuwe ‘ik’?

Het kan zijn dat je door je ziekte andere dingen belangrijk bent gaan vinden. Of dat je om andere redenen van baan moet veranderen. Dan wil je je misschien oriënteren op nieuwe mogelijkheden.

Hoe pak je dat aan?

  • Praat erover met mensen dicht bij je. Mensen die jou kennen en weten wat je goed kunt. Zij kunnen misschien met je meedenken over je toekomst. 
  • Doe een paar gratis online tests op werk.nl. Daarmee kun je voor jezelf nog scherper krijgen waar je goed in bent. En weet je misschien ook beter wat voor bedrijf, beroep of opleiding bij je past. 
  • Vraag advies van een coach of re-integratiecoach. Het liefst iemand die gespecialiseerd is in het begeleiden van mensen met kanker. Hij of zij kan met je meedenken over werk dat bij je past en dat je aankunt. Bekijk de re-integratiebureaus voor mensen met kanker.
  • Praat met andere jonge mensen die kanker hebben gehad. Wat zijn hun ervaringen? Hebben ze tips voor je? Lees hoe je lotgenoten vindt.

Tips voor solliciteren tijdens en na kanker

Meteen tijdens het eerste sollicitatiegesprek vertellen dat je kanker hebt of hebt gehad, hoeft niet. Overweeg wel open te zijn als je in de laatste fase van het sollicitatieproces zit. Je kunt dan afspraken maken met je nieuwe werkgever. Bijvoorbeeld over aanpassingen in je werk(tijden) of werkplek, controles en doktersbezoeken.

Tips voor het gesprek:

  • Als je vertelt over je ziekte, bespreek dan ook wat je geleerd hebt in deze periode. Bijvoorbeeld dat de ziekte je misschien wel veerkrachtiger, sterker of positiever heeft gemaakt. Je hebt er meer zelfkennis van gekregen en je hebt zin om weer aan de slag te gaan. Als je dit uitstraalt, laat je een positieve indruk achter.
  • Vertel waarom je de baan graag wilt. Een werkgever laat enthousiasme en motivatie vaak zwaarder wegen dan eventuele beperkingen of noodzakelijke aanpassingen.

Heb je een uitkering van het UWV? Check dan vóór het gesprek of de werkgever subsidie kan krijgen als hij of zij jou aanneemt. Als dat zo is, kun je dit tijdens het gesprek zeggen. Bekijk de regelingen op de website van het UWV.

Een ‘gat in je cv’: is dat erg?

Een gat in je cv is helemaal niet erg. Wel kan het vragen oproepen bij degene die je sollicitatiebrief leest.

Tips:

  • Je kunt schrijven dat je in periode x geen werk had, maar door persoonlijke omstandigheden veel hebt geleerd over jezelf en wat je belangrijk vindt in het leven. En dat je dat in een persoonlijk gesprek graag toelicht.
  • Je vertrouwt erop dat je op gesprek mag komen. Je vermeldt het gat dus niet in je brief. In het sollicitatiegesprek leg je uit wat je hebt meegemaakt en geleerd.
  • Je stuurt een vaardigheden-cv mee met je brief. Dat is een cv zonder tijdlijn. Je beschrijft in dit cv je kennis, opleiding, ervaring en vaardigheden. Ook leg je een link met het functieprofiel in de vacature.

Organisaties die jou kunnen helpen

Als je een chronische ziekte of lichamelijke aandoening hebt, kun je je inschrijven bij Emma at Work. Dit bureau ondersteunt je bij het zoeken naar een baan. Door training, coaching en door je in contact te brengen met een netwerk van (grote) organisaties in Nederland.

Er zijn ook nog andere organisaties die je kunnen helpen, zoals:

Liever niet (meer) in loondienst? Begin voor jezelf!

Misschien wil je na kanker voor jezelf beginnen. Dat kan ook als je een uitkering van het UWV hebt.

Informeer jezelf goed wat er allemaal bij komt kijken. Meer informatie vind je via deze links:

Vraag lotgenoten naar hun ervaringen en tips

Zoek contact met andere jonge mensen die na kanker een eigen bedrijf zijn gestart. Wat zijn hun ervaringen en wat voor tips hebben ze voor jou? Start bijvoorbeeld een gesprek in de gespreksgroep ‘Jong en kanker’ op kanker.nl. Of vraag bij Stichting Jongeren en Kanker na of zij andere jonge ondernemers kennen.

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-deskundige-vrouw

Anke Boumans

Docent-onderzoeker, Hogeschool van Amsterdam

Foto Desiree Dona

Desiree Dona

Klinisch arbeidsgeneeskundige oncologie, Radboudumc

NFK werkgroep Werk en kanker

Foto Silvie Janssen

Silvie Janssen

PhD student, NKI

Linkedin

Logo stichting jongeren en kanker

Stichting Jongeren en Kanker

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: oktober 2023