Omgaan met gevoelens en emoties

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Angst, onzekerheid, boosheid, somberheid, eenzaamheid en verdriet. Het zijn normale gevoelens als je kanker hebt (gehad). Bekijk tips om ermee om te gaan.

Deze pagina is gemaakt speciaal voor mensen met of na kanker onder de 40 jaar.


Lees op deze pagina over:

Uit je gevoelens

Gevoelens kunnen soms heftig zijn. Of je heel erg in beslag nemen. Dan kan het helpen om erover te praten. Met mensen om je heen of met lotgenoten. Praten lucht vaak op.

Ben je niet zo’n prater? Dan kan het misschien helpen om op te schrijven wat je meemaakt en hoe je dat allemaal ervaart. Als je het fijn vindt dat andere mensen het ook lezen, maak er dan een blog van. Bekijk bijvoorbeeld het blog Een kijk in mijn hart.

Natuurlijk zijn er ook nog andere manieren om je gevoelens te uiten. Bijvoorbeeld in muziek, dans, beeldende kunst of sport.

Mensen zeggen vaak dat je positief moet blijven. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. En het legt ook nog eens extra druk op je. Neem dit advies maar niet al te serieus. Het is oké om je niet oké te voelen. Je mag klagen, somber zijn, balen of huilen. Dat is heel normaal als je kanker hebt.

Vraag om begeleiding of hulp

Je kunt altijd met je huisarts, specialist en/of AYA-verpleegkundige bespreken wat je bezig houdt. Als je dat wilt, kunnen zij je doorverwijzen voor psychologische hulp. Een paar gesprekken met bijvoorbeeld een medisch maatschappelijk werker of psycholoog kunnen heel waardevol zijn.

Uit je je gevoelens liever op een andere manier? Dan is beeldende therapie, muziektherapie, danstherapie of psychomotorische therapie misschien iets voor je. Hierbij ligt de nadruk meer op doen en ervaren. Ook hier kun je een doorverwijzing voor krijgen.

Goed om te weten: via je werkgever of je onderwijsinstelling kun je soms ook psychologische hulp krijgen. Informeer naar de mogelijkheden bij je leidinggevende. Of – als je studeert – vraag dit na bij je studiebegeleider of studentendecaan.

Houd contact met vrienden

Probeer contact te houden met vrienden, ook als het minder goed met je gaat. Ze kunnen je steunen en voor afleiding zorgen. Lees verder over omgaan met vrienden.

Deel je ervaringen met leeftijdsgenoten

Het kan fijn zijn om ook te praten met andere mensen van jouw leeftijd die kanker hebben (gehad). Zij weten als geen ander wat je doormaakt en kunnen je steunen en tips geven. Contact met lotgenoten kan ook helpen om je minder eenzaam te voelen. Bekijk hoe je leeftijdsgenoten vindt

Probeer mindfulness

Meer in het hier en nu leven kan helpen als je kanker hebt: zijn met wat er is, waarnemen zonder direct te oordelen en mild zijn voor jezelf. En ook: je minder druk maken over dingen die je toch niet kunt veranderen. Mindfulness helpt daarbij. Lees meer over mindfulness bij kanker.

Plan dingen om naar uit te kijken 

Iets hebben om naar uit te kijken kan je helpen door de slechte dagen heen te komen. Plan (kleine) dingen die je vroeger graag deed en die je graag weer eens wilt doen. Of nieuwe dingen die je altijd al wilde proberen.    

Zorg goed voor jezelf

Goed voor jezelf zorgen helpt om je beter te voelen. Voorbeelden zijn: gezond eten, voldoende slapen, regelmatig bewegen (als dat lukt), hulp accepteren, dingen doen waar je blij van wordt. Lees meer tips om goed voor jezelf te zorgen als je kanker hebt.

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-ervaringsdeskundigen-mensen

Jonge mensen die kanker hebben (gehad)

foto karen van der ploeg

Karen van der Ploeg

GZ-psycholoog, UMCG

foto sophie de groot

Sophie de Groot

Medisch maatschappelijk werker, UMCG

Logo stichting jongeren en kanker

Stichting Jongeren en Kanker

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: februari 2025