Veranderingen aan je lichaam en uiterlijk door kanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Door kanker en de behandeling ervan kan je lichaam veranderen. Of je uiterlijk. Misschien kijk je daardoor anders naar je lichaam, en heb je er een ander gevoel bij. Heb je veel moeite met die veranderingen? Bespreek het met je arts of (AYA)verpleegkundige. Je kunt hulp krijgen.

Deze pagina is gemaakt speciaal voor mensen met of na kanker onder de 40 jaar.


Een verandering aan je lichaam of uiterlijk heeft vaak veel impact. Op hoe je je voelt op je werk, bij het sporten, als je gaat daten en in relaties. Om maar een paar voorbeelden te noemen. Misschien heb je iets aan onze informatie en tips. 

Lees op deze pagina over:

Veranderingen aan je lichaam en uiterlijk: informatie en tips

Kanker en de behandeling hebben invloed op je lichaam. En soms ook op je uiterlijk. Misschien mis je nu een deel van je lichaam. Ben je kaal geworden. Of heb je een groot of opvallend litteken. 

Het kan ook zijn dat je veel minder energie hebt dan vroeger. Of dat je nu al in de overgang bent gekomen.

Op kanker.nl staat uitgebreide informatie over veranderingen aan je lichaam en uiterlijk. Met tips hoe je daarmee om kunt gaan.

Ga direct naar informatie over:

Een veranderd lichaamsbeeld na kanker

Hoe je naar je lichaam kijkt en wat voor gevoel je erover hebt, kan ook veranderen door kanker. En dat kan weer invloed hebben op hoe je over jezelf denkt en hoe je jezelf ziet: je zelfbeeld. Misschien voel je je onzekerder, schaam je je voor je lichaam, of vind je jezelf minder aantrekkelijk.

Het omgekeerde kan ook. Dat je je juist sterker voelt.

Negatieve gedachten en gevoelens over je lichaam

Het kan zijn dat je gedachten en gevoelens over je lichaam negatiever zijn geworden. Misschien herken je dit:

Natuurlijk ben je blij dat je er nog bent. Misschien zelfs dankbaar. Maar negatieve of onzekere gevoelens over je lichaam kunnen je flink in de weg zitten in je leven.

Via bovenstaande links lees je er meer over. En krijg je tips om met dit soort veranderingen om te gaan. 

Bekijk ook het blog van Gkiwi (34 jaar): "Door de chemo is mijn lijf niet zo jong meer"

Omgaan met veranderingen aan je lichaam en uiterlijk

Als je lichaam of uiterlijk verandert door de kanker, kun je daar verdrietig over zijn. Dat is begrijpelijk. Het is goed om stil te staan bij al die dingen die je nu kwijt bent. Of die nu zo anders zijn. Aan de andere kant: je bent méér dan je lichaam. Misschien helpt het (een beetje) om dat tegen jezelf te blijven zeggen.

Aandacht besteden aan een verzorgd uiterlijk kan helpen om je beter te voelen. Met leuke kleren, accessoires en make-up kun je sterke punten van jezelf benadrukken. En kun je de plekken bedekken of camoufleren waar je minder blij mee bent. Het kan ook gewoon goed voelen eens met iets anders bezig te zijn.

Word je lichaam of uiterlijk niet meer zoals het was? Geef jezelf dan de tijd om te rouwen om die verandering. En om je aan te passen aan je nieuwe lichaam. Na een tijd kun je de verandering hopelijk accepteren. Misschien ga je er zelfs anders naar kijken. 
Lees meer tips voor omgaan met veranderingen aan je lichaam en uiterlijk.

Tip: gratis workshop van Look Good Feel Better

In veel ziekenhuizen kun je een gratis workshop volgen van Look Good Feel Better. Je krijgt dan informatie en tips over haar- en huidverzorging en over make-up. Vraag bij je verpleegkundige na of er in jouw ziekenhuis of in de omgeving van jouw ziekenhuis zo’n workshop is.

Praat met je arts of verpleegkundige over lichamelijke en uiterlijke veranderingen 

Heb je moeite met veranderingen aan je uiterlijk? Of met andere veranderingen aan je lichaam? Kun je er bijvoorbeeld niet aan wennen? Bespreek het met je arts, verpleegkundig specialist of AYA-verpleegkundige

Is de verandering tijdelijk, dan kunnen ze je misschien geruststellen. Is de verandering blijvend, dan kun je tips krijgen hoe je ermee om kunt gaan. 

Is de verandering blijvend? Er is hulp als je er alleen niet uit komt. Bijvoorbeeld gesprekken met een psycholoog of medisch maatschappelijk werker. 

Mira: “Ik durfde niet meer naar verjaardagen omdat ik zoveel was aangekomen. Tegelijk was ik te moe om te sporten en te verdrietig en depressief om ‘verstandig’ te eten. Dat had tijd nodig. Toen ik meer energie kreeg, een jaar na mijn behandelingen ongeveer, kon ik rustig sporten opbouwen. Ik kon toen ook letten op mijn dieet en viel af.”

Steun en tips van lotgenoten

Misschien vind je het fijn om met lotgenoten te praten over veranderingen aan je lichaam en uiterlijk. Bijvoorbeeld over hoe het voelt als je nu het lichaam van een bejaarde hebt. Of hoe een tattoo kan helpen om je beter te voelen. Lotgenoten kunnen je steunen en tips geven. Vaak vind je veel herkenning bij elkaar. Bekijk hoe je lotgenoten vindt.

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-ervaringsdeskundigen-mensen

Jonge mensen die kanker hebben (gehad)

foto sophie de groot

Sophie de Groot

Medisch maatschappelijk werker, UMCG

Logo stichting jongeren en kanker

Stichting Jongeren en Kanker

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: januari 2025